Συνέδρια

Αρχεία και ιστορία της Λάρισας

Σύνεδροι και θέματα ανακοινώσεων

Ρούλα Ιντζεσίλογλου, «Μια ιστορία της Λάρισας του 5ου αι. π.Χ. με βάση ενεπίγραφο αρχειακό υλικό»
Παρουσίαση και κριτική ανάλυση αδημοσίευτων επιγραφών ή γνωστών με νέα ανάγνωση

Σταύρος Γουλούλης, «Το Αρχείο της βυζαντινής μονής του αγίου Δημητρίου Μαρμαριανών (c. 1190-1318): Μια πολιτική διελκυστίνδα Νικαίας και Ηπείρου στη Μητρόπολη Λαρίσης»
Με βάση ένα πατριαρχικό έγγραφο του 1318 σχολιάζεται μία δεκάδα εγγράφων που εκδόθηκαν από αυτοκράτορες, πατριάρχες και τοπικούς ηγεμόνες, και αφορούν την κυριότητητα της βυζαντινής μονής του αγίου Δημητρίου Μαρμαριανών (Μαρμάριανη), αν δηλαδή ανήκε στη Μητρόπολη Λαρίσης ή το Πατριαρχείο.

Κώστας Καμπουρίδης, «Το Αρχείο του τουρκικού Ιεροδικείου Λαρίσης (1640-1912)»
Η ανακοίνωση αναφέρεται στο περιεχόμενο του τουρκικού αρχείου, το οποίο μετά το 1881 είχε μεταφερθεί στα Σέρβια, από όπου ο ελληνικός στρατός το μετακίνησε στην Κοζάνη. ΄Εμμεσα αφορά τη χριστιανική κοινότητα της Λαρίσης στο μεγαλύτερο διάστημα της τουρκοκρατίας.

Κώστας Σπανός, «Εκκλησιαστικά αρχεία αφιερωτών: οι ‘παρρησίες' της Ι. Μ. Δουσίκου (16ος-19ος αι.) και οι πληροφορίες τους για λαρισαϊκούς οικισμούς».
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα βιβλία των μοναστηριακών προθέσεων, χάρη στα οποία έχουμε έγκυρες πληροφορίες για την ηλικία των θεσσαλικών οικισμών. Σύντομη αναφορά σε 62 λαρισαϊκούς οικισμούς με βάση την πρόθεση 37 της Μονής του Δουσίκου, της οποίας η πρώτη γραφή ανάγεται στα 1530 και η τελευταία τον 19ο αιώνα.

Λάζαρος Δεριζιώτης, «Από το φωτογραφικό αρχείο της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων: Ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες μνημείων του νομού Λαρίσης»
Φωτογραφική αποτύπωση της εργασίας που επιτελείται στο νομό Λαρίσης τα τελευταία 25 χρόνια.

Γεώργιος Καραγιάννης, «Αρχείο Ψυχής: η ψυχολογική και φιλοσοφική ανάλυση της ‘ Έννοιας του Αρχείου' του σύγχρονου Γάλλου φιλοσόφου Jaques Derida»
Γλωσσική ανάλυση της λ. ‘Αρχείον' στην Ελληνική και των διαφόρων σημασιών που έχει. Ο J. Derida προχωρεί από την ετυμο-λογική-γλωσσική ανάλυση σε μια φιλοσογική εκτίμηση της αρχικής έννοιας. Προτείνει ότι μέσα στην ψυχή του Εβραϊσμού υπάρχει μία σταθερή παράμετρος που διατρέχει την ιστορία του εβραϊκού έθνους και προεκτείνεται στον Χριστιανικό κόσμο. Η συγκέντρωση αρχειακού υλικού τελικά είναι ψυχολογικό και πολιτιστικό φαινόμενο. Οι φορείς που συγκεντρώνουν αρχεία, όπως σ' ένα τοπικό περιφερειακό, πρέπει να ξέρουν τι και για ποιο λόγο θα το κάνουν.

Ανίτα Πρασσά, «Ιστορικά Αρχεία και τοπική ιστορική συνείδηση»
Ανάλυση των δεδομένων με βάση τα οποία μπορεί μία τοπική κοινότητα με συγκεκριμένες ιστορικές μνήμες, σχετικές με τη ζωή του τόπου της, να οργανώσει ιστορικά αρχεία, τέτοια που να ανταποκρίνονται στις σημερινές αντιλήψεις και απαιτήσεις της αρχειακής και ιστορικής επιστήμης.

Ευτυχία Γκανούρη, «Τα Αρχεία του Λαογραφικού-ιστορικού Μουσείου Λάρισας»
Παρουσιάζεται το αρχειακό έργο του Μουσείου τα τελευταία 25 χρόνια: σύστημα αρχειοθέτησης, σύστημα τεκμηρίωσης των αντικειμένων του μουσείου, της βιβλιοθήκης, του φωτογραφικού αρχείου, του αρχείου δωρητών, πωλητών και εκθέσεων κατασκευαστών, αρχείων ιδιωτών αφιερωτών ή επωνύμων Λαρισαίων, εργαστηρίων και βιοτεχνιών

Γιάννης Αδάμου, «Αρχείο Ελληνικού Προξενείου Ελασσόνας (1882 -1912)»
Ένα αρχείο, το οποίο ομιλητής αγόρασε από παλιοπωλείο (!), έρχεται στην επιφάνεια για να καλύψει μία πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και αφορά την περιοχή μας.

Δημήτρης Αγραφιώτης, φιλόλογος, «Τα οικογενειακά αρχεία του Τοπικού Αρχείου Αγιάς».
Παρουσιάζονται τα οικογενειακά αρχεία του Τ.Α. Αγιάς, του παλαιότερου της Θεσσαλίας, που συγκεντρώθηκαν από το 1976 κ.ε.: χαρακτηριστικά, δομή, σημασία και αξία για την τοπική και γενική ιστορία.

Γιώργος Λιακόπουλος, «Η πορεία της Βιβλιοθήκης της Λάρισας μέσα από το Αρχείο της (1885-1998).
Αναφέρεται η ιστορία της Βιβλιοθήκης της Λάρισας από τα τέλη του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα: ποιες συλλογές αποτέλεσαν τη βάση της και ποιοι σταθμοί χαρακτηρίζουν την πορεία της. Νέες προοπτικές, με την ανέγερση του νέου κτηρίου της Βιβλιοθήκης.